Underbemannad larmcentral orsakar strul

2018-09-26   2066 visningar

Trygghetslarmen i Simrishamn har strulat flera gånger med ett par allvarligare incidenter som följd. Kommunen kräver nu att larmföretaget åtgärdar problemen.
 

 
De nya digitala trygghetslarmen skulle göra livet ännu tryggare för både äldre och personal inom hemtjänsten, men det har inte gått helt planenligt. Ett antal driftstörningar har lett till allvarliga incidenter med lex Sarah-anmälningar som följd.

I våras bytte kommunen ut alla sina trygghetslarm mot digitala varianter och införde samtidigt ett system där alla larm kopplas via en larmcentral i Örebro. Vinsten med detta skulle vara att minska personalens arbetsbelastning, då de inte längre skulle behöva svara själva på larmen.

Det är också här det har fallerat. Larmen har gått fram till larmcentralen, men återkopplingen till personalen har inte fungerat.

Socialförvaltningen har varit i kontakt med Tunstall AB, företaget som ansvarar för trygghetslarmen och larmcentralen som finns i Örebro.

– "Förklaringen vi fått är att de varit underbemannade. Särskilt under sommaren. Vi har också fått besked om att de anställt mer personal.", säger socialchef Stina Lundqvist

Men problemen har fortsatt. När det varit driftsstörningar har hemtjänsten inte heller fått information om detta.

– "Nu ska vi träffa företaget. Vi tänker nämligen inte betala för en tjänst som inte fungerar. Vi tänker också kräva att de har en backup om det är problem med telefonnätet. De får helt enkelt se till att det fungerar."

Källa:

Ystads Allehanda

Dela artikeln:

Senaste artiklarna