Tunstall krävs på miljoner

2021-01-26   1019 visningar

Problemen med fördröjda trygghetslarm påverkade tryggheten för gamla och sjuka i minst 80 kommuner. Minst 47 har nu bestämt sig för att kräva ersättning från leverantören Tunstall, och totalt uppgår kraven till nästan 8 miljoner.

När företaget Tunstall uppdaterade sitt system i oktober drabbades bolagets trygghetslarmen av omfattande driftstörningar, som ledde till stora förseningar i larmen från brukare till hemtjänsten – och till att kommuner fick sätta in extra resurser.

Totalt drabbades minst 80 kommuner av problem. Det visar en kartläggning som SVT gjort. Och nu har alltså en stor del av dem bestämt sig för vilka krav man ska ställa på bolaget.

Det största kravet, 2,25 miljoner, kommer från Luleå, där problemen blev omfattande och även kopplats till ett dödsfall.

Ronneby kräver 1,3 miljoner. Där uppger man att Tunstall även brutit mot avtalet genom att man levererat en app som inte kunnat användas eftersom den bryter mot GDPR.

Skellefteå och Sölvesborg kräver båda strax under en miljon kronor, medan Lindingö och Olofström kräver drygt en halv miljon.

Källa:

SVT

Dela artikeln:

Senaste artiklarna