Trygghetslarm ur funktion

2023-03-24   108 visningar

Trygghetslarmen i 150 svenska kommuner fungerar åter efter cyberattacken som orsakade driftstörningar under torsdagen. Händelsen är under utredning och säkerhetsåtgärder prioriteras.


En omfattande cyberattack störde trygghetslarmen för brukare i 150 kommuner, vilket påverkade tusentals personers säkerhet. Careium, företaget som står bakom larmsystemet, arbetade intensivt för att lösa problemet och trygghetslarmen fungerade som normalt igen senare samma kväll. Hemtjänstchef Magnus Björk på Gotland uttryckte allvarlig oro över situationen och betonade vikten av trygghetslarmen för brukarna.

Under driftstörningarna uppmanade hemtjänsten anhöriga att kontakta personer med trygghetslarm för att säkerställa deras välbefinnande. Maria Khorsand, interrim-vd för Careium, sade att de upptäckte störningen under natten och agerade snabbt, men kunde inte ge någon prognos för när problemet skulle vara löst. Martin Puumalainen, Sverigechef vid Careium, betonade att det är mycket allvarligt att något sådant kan inträffa.

Denna incident var inte oväntad, och varningar om liknande händelser har utfärdats tidigare. Cybersäkerhet har blivit en hög prioritet för många företag och organisationer, och denna händelse fungerar som en påminnelse om vikten av att ständigt förbättra säkerhetsåtgärderna.

Läs även:

Trygghetslarm i korseld

Källa:

 SVT

Dela artikeln:

Senaste artiklarna