Tiohundra mäter internet

2020-06-17   897 visningar

Under sommaren samarbetar Tiohundra med Internetstiftelsen för att mäta kvaliteten på internet i Norrtälje kommun. "För Tiohundra, som satsar mycket på digitala lösningar inom vård och omsorg, är det viktigt att vara med och säkerställa att infrastrukturen fungerar" säger Patrik Törnberg, IT-chef i Tiohundra.Internetstiftelsen samarbetar under våren och sommaren med två aktörer i Sverige, Tiohundra i Norrtälje och Region Blekinge, för att kartlägga kvaliteten på internet i respektive område.

– Det handlar inte bara om själva täckningen, utan om kvaliteten på den. Vi mäter en mängd olika tekniska parametrar, förklarar Patrik Törnberg, IT-chef i Tiohundra.

– Vi använder fler och fler vård- och omsorgslösningar som är beroende av en uppkoppling av hög kvalitet, så för oss är den här insamlingen av data självklart mycket intressant för framtiden.

Internetstiftelsen har tagit fram och levererat fem mätinstrument, så kallade prober. Fyra av dem sitter placerade i nattpatrullens bilar, som dagtid används av installatörer av trygghetslarm. Den femte kan placeras på valfri plats. I bilarna testas mobilnätet, medan den femte proben kan användas för att till exempel testa den fasta uppkopplingen via fiber.

– Våra bilar rör sig över hela kommunen och vi kan därför samla in värdefull data som visar hur det ser ut i olika delar av kommunen, säger Göran Bergh, som är tf verksamhetschef för hemtjänsten i Tiohundra, där trygghetsjouren och nattpatrullen ingår.

I en geografiskt stor kommun som Norrtälje underlättar digitala tjänster inom vård och omsorg extra mycket för patienter och brukare. Ett exempel är ekg-mätning, som med digitala hjälpmedel i vissa fall kan göras på distans. Då slipper patienten resa långt för ett besök. Trygghetslarm är ett annat exempel på en digital lösning som möjliggör för personer att bo kvar i sitt hem.

– Vi vill ha säker vård och omsorg i hemmet, och det här är ett sätt att se var luckorna finns. Det handlar helt enkelt om att säkra och förbättra servicen till våra kunder och brukare, säger Patrik Törnberg. Han tillägger:

– Vi kan också konstatera att coronaviruset har drivit på ett ökat kundbehov av bra fungerande digitala lösningar.

Under förra året tog Internetstiftelsen, tillsammans med operatörer, tekniker och intressenter, fram en gemensam definition för vad internetaccess faktiskt är. Och det är med definitionens parametrar som utgångspunkt som mätningarna i Norrtälje genomförs.

– Genom det här projektet vill vi bidra till en stark och säker infrastruktur som klarar dagens och framtidens behov. Internetaccess är så mycket mer än bara själva hastigheten, och detta blir avgörande inte minst när det gäller tjänster som kan rädda liv, säger Anna Caracolias, ansvarig projektledare på Internetstiftelsen.

Källa:

Newsdesk

Dela artikeln:

Senaste artiklarna