Oroligt i Jokkmokk när telefonnätet klipps ned

2013-11-04   1545 visningar

I flera byar runt Jokkmokk hör telefonledningar redan till historien. Andra har precis informerats om att avvecklingen inleds. Telia har nyligen hållit ett informationsmöte för de oroliga byborna.

 Informationsmötet hölls i Jokkmokk och anordnades av kommunen och föreningen Hela Sverige Ska Leva. Många undrade varför det här teknikskiftet ens är nödvändigt.

-- Svaret är att vi måste byta ut de äldsta delarna av kopparnätet, som på vissa ställen är 80-90 år gamla. Det vore dumt att ersätta dem med en gammal teknik. Det här är en möjlighet att säkra telefonin på landsbygden, menar Björn Berg på TeliaSonera.

Berörda hushåll kopplas till mobilnätet via en adapter, därefter stängs det gamla fasta nätet av. Kommunens trygghetslarm har tidigare varit beroende av brukarens egen telefoni och måste därför bytas ut. Detta oroar många av de gamla i Jokkmokks kommun.

Tidigare i höst rapporterade SVT om att den nya tekniken som ska ersätta de gamla larmen inte alltid fungerar som tänkt. I en utvärdering av Post- och Telestyrelsen kom man fram till att 43 procent av samtalen bryts.

Det problemet ska nu vara åtgärdat, enligt Björn Berg.

Källa:
NSD

Dela artikeln:

Senaste artiklarna