Ny Livräddningsapp

2015-07-12   1841 visningar

Frivilliga livräddare som är utbildade inom hjärt-lungräddning kan via en ny app larmas om de befinner sig i närheten av ett plötsligt hjärtstopp och få information om var närmaste hjärtstartare finns.

Den nya livräddar-appen är en vidareutveckling av projektet SMS-livräddare, som innebär att 13 000 anslutna frivilliga livräddare kan larmas vid ett plötsligt hjärtstopp. Alla som är utbildade inom hjärt-lungräddning kan ansluta sig som SMS-livräddare och ladda ner appen.

– Ännu fler kan räddas till livet om fler av de tiotusentals hjärtstartare som finns i samhället kan komma till användning vid hjärtstopp, säger Mattias Ringh, specialistläkare i Kardiologi och forskare vid Hjärtstoppscentrum på Karolinska Institutet, i ett pressmeddelande.

– Utvecklingen av smarta telefoner med GPS teknik och nya kartfunktioner där närmaste hjärtstartare kan visas, kommer att leda till att fler patienter kan få hjälp ännu snabbare. Förutom att snabbt få hjälp med hjärt-lungräddning kan nu fler få hjälp av en hjärtstartare. Tekniken är snabbare och enklare att använda.

Projektet är ett samarbete mellan Hjärtstoppscentrum vid Karolinska Institutet och Södersjukhuset, SOS Alarm, Hjärt-Lungfonden och Stockholms läns landsting.

Källa:
mentoronline.se

Dela artikeln:

Senaste artiklarna