Norrländska larm hotas av nedsläckning

2011-09-23   1472 visningar

Trygghetslarmen blir inte längre trygga när den fasta telefonin läggs ner. Den nya tekniken bygger på GSM-nätet som ofta har dålig täckning i Norrland.

Norrländska Socialdemokraten berättar i en artikel om hur gamla och sjuka i Haparanda drabbas när den fasta telefonin monteras ner och ersätts med fast mobiltelefoni. Ljudet blir dåligt och när det är sämre väder fungerar det inte alls.

En följdverkan av teknikskiftet är att utrustningen för trygghetslarmen måste bytas ut eftersom de ska kommunicera via det mobila nätet, GSM.

- Det finns många bekymmer i dag. Det handlar om sändare och mottagare och de talar inte alltid samma språk, säger Carina Kapraali, biträdande socialchef
i Haparanda.

Hon medverkar i ett projekt som bedrivs av Hjälpmedelsinstitutet. Norrbotten är försökslän för test av trygghetslarm i den nya tekniken.

Tidigare var Telia den säkraste operatören och trygghetslarmen fungerade bra med den vanliga, fasta telefonin. Nu när Telia tar ner koppartråden och installerar fast mobiltelefoni krävs det ny utrustning både hos den enskilde och kommunen.

Trygghetslarm borde ses som en samhällsnyttig tjänst och inte vara i händerna på den fria marknaden, menar Carina Kapraali.

- Det här borde staten ta ansvar för. Man borde utreda om det går att använda samma system som polisen har.

I några av de nybyggda husen i Haparanda finns inte den traditionella fasta telefonin, där finns det i stället bredband.

- Man visste väl om det här teknikskiftet, men där fungerar det inte om det blir strömavbrott. Då bör man ha en GSM-modul med batteri också, säger Carina Kapraali.

I Svanstein finns fortfarande den vanliga telefonin kvar, men Telia ska montera ner koppartråden där. Nu är det problem med telefonin och det drabbar även trygghetslarmen.

- Det är felanmält. Men Telia kommer väl inte hit och reparerar eftersom det ska bytas ut, suckar Carina Kemppainen, enhetschef vid Övertorneå kommun.

Källa:
NSD

Dela artikeln:

Senaste artiklarna