MSB varnar för ryskt IT-beroende

2022-03-02   656 visningar

Kommuner kan vara beroende av ryska eller ukrainska IT-företag utan att veta om det, varnar MSB. Det finns en risk att Rysslands invasion av Ukraina leder till cyberangrepp och incidenter i svenska kommuner.Många så kallade molntjänster är uppbyggda med oerhört komplexa beroenden hos många olika företag och operatörer i flera länder, och är därmed sårbara för händelser långt ifrån den plats där de faktiskt används. Här är ett exempel på en sådan digital leveranskedja:

Kommunen har avtal med en IT-leverantör, som i sin tur köper tjänster av en underleverantör. Och underleverantören kan i sin tur ha flera andra underleverantörer. Ju fler länkar i kedjan, desto svårare är det att veta var ett fel inträffat.

Det kan vara så att kommunen inte ens vet att den är beroende av ett ryskt eller ukrainskt företag.

Budskapet är att man som enskild region eller kommun behöver inventera sina informationstillgångar och se vad man har för beroenden som kan påverkas, säger Martin Palmqvist, analytiker på MSB.

Vi har tidigare varnat för riskerna med att göra trygghetslarm beroende av Internet och utsätta dem för den virtuella korselden mellan olika aktörer som ständigt bedriver cyberangrepp. Läs mer om det här:

Trygghetslarm i korseld

Källa:

Dagens Samhälle

Dela artikeln:

Senaste artiklarna