Molnlösning kan bli gisslandrama

2020-02-14   676 visningar

Låt dig inte luras av enkelheten i molntjänsterna. Risken finns att affärskritiska system blir gisslan hos molnföretaget, skriver Pernilla Rissanen, Kofax i en debattartikel i Ny Teknik.

Mörka moln

Det kan verka lockande att hyra en färdig lösning i molnet, en SaaS-tjänst, men när det sen är dags att gå vidare börjar problemen hopa sig. Det kan visa sig mycket svårt och kostsamt att hämta hem sina data från molnet igen.

Åttio- och nittiotalens persondatorrevolution startade som en reaktion på stordatorn som dikterade villkoren för dataanvändningen och som också skapade en obehaglig vision av ett 1984-samhälle.

I dag finns en allt starkare rörelse som varnar för en sådan utveckling. De vill absolut inte att deras information lagras i system och på platser där det är svårt att kontrollera vem som har tillgång till datan och vad som händer med den. De vill inte ens ha samarbeten med organisationer som lagrar information på det sättet och de vill definitivt inte uppleva att budskap riktas till dem baserade på information som plockats ur deras egna system.

Läs mer hos Ny Teknik

Dela artikeln:

Senaste artiklarna