Lösning för trygghetslarm i Rakel

2012-09-13   1828 visningar

Problem med bredbandstelefoni, mobiltäckning och nedmonterade telefonledningar ska bli ett minne blott genom XTT, en ny trygghetstelefon för högsäkerhetsnätet Rakel. Lösningen ska premiärvisas på Skyddmässan i Stockholm 18-21 september.

Vi berättade tidigare om att det ryktades om att en lösning var på väg. Ryktena visade sig stämma. En ny produkt har utvecklats i samarbete mellan olika aktörer på marknaden.

Sedan det analoga telenätet började avvecklas har de alternativa trygghetslarmen inte alltid kunnat erbjuda samma tjänster eller säkerhetsnivå som förut. Något som oroat framför allt Sveriges Kommuner och Landsting, SKL.

De har i sin tur tagit kontakt med Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) för att utreda frågan: Borde man inte kunna hitta en säker lösning för trygghetslarm/larmsändare via Rakel? Detta icke kommersiella nät som finns utbyggt över i stort sett hela landet och fungerar oberoende av användarnas telefoni- eller internetleverantör borde väl vara idealiskt att nyttja.

Under sommaren har säkerhetsbranschens aktörer tagit sig an utmaningen. BXO Solutions har utvecklat den nödvändiga tekniklösningen mellan radiolarm och Tetra, Swedish Radio Supply står för anpassning av hårdvaran och SOS Alarm har stöttat med koordination och larmcentralstjänster. Resultatet, som går under projektnamnet XTT, lär ha alla funktioner som dagens moderna larmsändare behöver. Plus lite till. Till exempel kan den nya trygghetstelefonen användas för larm både med och utan tal.

– Enkelhet har varit vår ledstjärna i arbetet. För exempelvis hemtjänstpersonalen betyder detta att de numer endast behöver placera ut XTT hos den boende, samt ansluta enheten till ett eluttag, säger Bengt Strömberg, ceo på BXO Solutions.

Källa:
Telekom Idag
Pressmeddelande från BXO

Dela artikeln:

Senaste artiklarna