Larmkaos för Tunstalls kunder

2020-10-16   1302 visningar

I närmare en veckas tid har trygghetslarm från runt 85000 användare i 160 kommuner i princip varit ur funktion. Det har talats om fördröjda larm med upp emot 24 timmar och minst ett dödsfall kopplas samman med teknikhaveriet.
 
Tunstalls internetsladd

Problemet började i samband med en teknikuppgradering hos Tunstalls larmcentral. Flera kommuner gick ut med information om att man skulle förstärka bemanningen och vissa uppmanade medborgarna att kontakta sina anhöriga för att försäkra sig om att allt var bra.

Företaget sa att problemet skulle fixats i torsdags, men drygt en vecka senare är det fortfarande problem. När Karlshamn gick ut i SVT och berättade att leverantören lovade prioritet till dem som hotade med media fylldes tidningarnas nyhetssajter snabbt med nya artiklar.

– "De har ju inte svarat oss, de har varit väldigt svårtillgängliga. Så det har varit en dålig dialog. Vi pratade med dem i torsdags och sen har de varit tysta. Tills vi sa att vi skulle prata med media. Då ringde de oss direkt och sa att de skulle prioritera oss i Karlshamn", berättar Leila Rudelius, presskommunikatör i Karlshamns kommun.

Karlstad vädjade i ett pressmeddelande om att inte provlarma för att se om larmet fungerar.

"Leverantören har vidtagit åtgärder som haft avsedd effekt. Kunderna uppmanas att inte provlarma för att inte belasta systemet i onödan. Förhoppningen är att problemet ska vara löst innan veckan är slut."

Men enligt Maria Ståhl, socialchef i Askersund, är problemen inte nya även om de har förvärrats.

– "Vi har haft problem av och till det senaste året. Som jag uppfattat det håller man på att byta plattform."

Operatören Tunstalls VD, Johan Lenander, kommenterar nu efter en dryg vecka larmkaoset och de snabbt växande ersättningskraven från kommunerna.

– "Det är ytterst tråkigt att det har inträffat. Och vi tillsätter alla resurser vi kan för att säkra driften", säger företagets vd Johan Lenander.

Flera kommuner kräver ersättning av bolaget för problemen som larmkaoset orsakat. En av dem är Sölvesborgs kommun.

– "Det här är väldigt allvarligt för oss. Det är viktigt för oss att skapa trygghet och det kan vi inte göra just nu", säger Annelie Kjellström, chef på omsorgsförvaltningen i Sölvesborg.

Tunstall vill dock inte uttala sig om kommunernas ersättningskrav.

– "Vi kommer att gå igenom respektive fall med våra kommuner och kunder och titta på våra avtal i en gemensam dialog. Så det kan jag inte kommentera utöver det", säger Johan Lenander.

Källor:
 
Karlstads kommun - Fördröjd svarstid på trygghetslarm
 
SVT Örebro - "Vi har haft problem till och från det senaste året"

SVT Blekinge - Tunstalls VD kommenterar larmkaoset och ersättningskraven
 
SVT Blekinge - Trygghetslarmen strular i hela länet
 
SVT Väst - Larmkaos i Västra Götalands kommuner

SVT Blekinge - Sollan, 75, om larmkaoset
 
SVT Örebro - Trygghetslarm fungerar inte 
 
SVT Örebro - Willy känner sig otrygg med sitt larm
 
Skövde kommun - Fortsatta problem med trygghetslarm i flera kommuner
 
Mariestadstiningen - Trygghetslarm ger ingen trygghet
 
SLA - Larmstörningarna är inte acceptabla
 

Dela artikeln:

Senaste artiklarna