Intel är på banan

2019-02-28   1291 visningar

Det stora IT-företaget Intel satsar på e-hälsa. Med deras Intel Health Application Platform vill de sätta en ny standard för vård i hemmet.


Det finns många utmaningar för hälsovården i ett längre perspektiv. En både åldrande och växande befolkning som behöver vård samtidigt som det råder brist på kvalificerad personal. Hur kan man hantera dessa utmaningar?

Vårdgivarna söker allt oftare svaren i tekniken för vård på distans. Potentialen för vård på distans är stor, den kan reducera sjukhusvistelser med runt 40% enligt Intel.

Genom att flytta vården utanför sjukhus och vårdcentraler, närmare patienterna, kan vårdgivarna samla data kontinuerligt och ge personlig och proaktiv vård. Patienterna själva kan också engagera sig i sin egen hälsa och göra bättre val.

Varför finns inte redan vård på distans överallt? Visserligen ökar användningen av tekniken, men det finns fortfarande hinder. Några av hindren har med säkerhet och integritet att göra, andra med att få tekniken att fungera med befintliga arbetsflöden inom vården. Man vill också ha en flexibel lösning, men den måste vara pålitlig och förutsägbar.

Här menar Intel att man har lösningen i sin IHAP - Intel Health Application Platform. Med en stabil hårdvara som ständigt är uppkopplad kan vårdgivarna leverera vad man benämner som distribuerade vårdtjänster. Olika leverantörer kan delta i det så kallade ekosystemet med både mjukvara och hårdvara.

Produkten i sig är inte helt olik en smartphone. Den kommunicerar med vårdgivaren över mobilnät eller WiFi. Patientens olika sensorer, som blodtrycksmanchetter, vågar, oximetrar eller vad det nu kan vara, kommunicerar med IHAP enligt Continua-standarden. Continua är en standard för medicinsk elektronik som gör att många olika leverantörers utrustning kan kommunicera.

Det svenska utvecklingsbolaget BXO Solutions har tagit fram en applikation för plattformen som gör att den även kan användas för larmtjänster och IoT. Detta utan att behöva använda sig av externa molntjänster.

Källa:

Intel

BXO Solutions

Dela artikeln:

Senaste artiklarna