2020-06-15 917 visningar
Medan sjukhus och kliniker världen om kämpar mot coronapandemin, ser andra sin chans. Hackare, både kriminella och statliga aktörer, vässar sina vapen och experter varnar för IT-angrepp på liv och död.
Sjukvård och omsorg är samhällskritiska verksamheter och därmed intressanta måltavlor för såväl statliga aktörer som ekonomiskt motiverade kriminella.
Mitt under brinnande coronakris, med testlaboratorier för just coronavirusprover, fick universitetssjukhuset i tjeckiska Brno i våras stoppa operationer och omdirigera akutpatienter. Sjukhuset hade drabbats av en så kallad ransomware-attack. De innebär att angripare låser datasystemen och kräver pengar för att, i bästa fall, låsa upp dem igen.
Europeiska samarbetsorganet Europol varnar för attacker mot kritisk infrastruktur.
– Med kritisk infrastruktur menar jag sjukhus och matbutiker, säger Europol-chefen Caterine De Bolle.
– Det är infrastruktur vi verkligen behöver för att klara den här krisen.
Myndigheten för samhällsskydd och beresdkap, MSB, har ansvar för att bevaka och ta emot rapporter om IT-angrepp mot samhällsviktig verksamhet. Där vill man dock inte kommentera saken, med hänvisning till sekretess.
SVT Nyheter har frågat regionernas IT-avdelningar. De flesta säger sig inte ha sett någon särskild ökning av angrepp under coronakrisen, med några undantag. Jönköping utgör ett av undantagen där man har sett en kraftig ökning av intrångsförsöken. Hittills har inget försök varit framgångsrikt.
Källa:
Läs även:
Prenumerera på vårt månatliga nyhetsbrev!
(det är helt kostnadsfritt och du kan när som helst säga upp prenumerationen)
Tipsa oss om nyheter, pressmeddelanden och nya produkter! Mejla redaktionen på
Svar på vanliga frågor kan du hitta under rubrikerna Frågor och svar och Teknikfrågor. Saknar du något? Mejla oss på