Globalt avbrott för Googles molntjänster

2020-12-16   771 visningar

Företag, privatpersoner, skolor och kommuner över hela världen som använder sig av Googles kontorstjänster drabbades av ett 45 minuter långt avbrott i måndags. Efter att ha bedyrat att man gör allt för att det inte ska inträffa igen, var det dags redan följande dag för ett avbrott på två timmar.

Googles internetsladd?

Att vi tar upp detta här på Trygghetslarm.nu är för att peka på riskerna med stora centraliserade system så som molntjänster. Det är inte att de skulle vara sämre än andra lösningar, men man lägger många ägg i samma korg och konsekvenserna av en störning kan bli väldigt omfattande.

Anne-Marie Eklund Löwinder, säkerhetschef på Internetstiftelsen, säger till TT att Googles haveri tydligt visar att de stora techaktörerna har våra digitala liv i sina händer – och när de kraschar står vi rådvilla.

- "Vi har gjort oss beroende i väldigt stor utsträckning av digitala tjänster. Och vi lägger väldigt många ägg i samma korg, mycket av användningen ligger hos några få stora aktörer varav Google är en", säger hon.

– "Det är inte unikt med störningar i stora molntjänster. Det kan vara rena tekniska driftsstörningar, men också en yttre påverkan från en angripare", säger Marcus Murray, it-säkerhetsexpert och grundare av företaget Trusec.

Enligt Erik Ryd, analytiker på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), har hela samhället blivit mer och mer sårbart för den här typen av störningar.

– "Vi är sårbara på det sättet att vi på samhällsnivå inte vet vilka beroenden vi har eller hur det ser ut", säger han.

MSB:s tips är att sätta sig in i var ens information finns, och vad som krävs för att ha tillgång till den på ett säkert sätt.

– "Är man beroende av den här typen av tjänster måste man göra sin hemläxa. Nyckeln är att ha en kontinuitetsplanering, en plan B", säger Erik Ryd.

Se även:

Har du en plan B? - MSB:s webbaserade utbildning i kontinuitetsplanering

Trygghetslarm i korseld

Larmkaos för Tunstalls kunder

Källor:

Skövde nyheter

SVT

Folkbladet

Bloomberg

Dela artikeln:

Senaste artiklarna