Analog och digital mix i Degerfors

2012-04-05   1529 visningar

Post- och telestyrelsen menar att byte till digitala trygghetslarm skulle rädda liv. I Degerfors håller man inte med.

I en ännu opublicerad rapport från PTS konstateras att såväl kommuner som leverantörer har varit sena med att anpassa sig till den tekniska utvecklingen när det gäller trygghetslarm. Infrastrukturen har digitaliserats, men ute i hushållen är larmen fortfarande analoga i stor utsträckning.

– Vi håller precis på och tecknar nytt avtal nu och har även tittat på digitala lösningar. Det kommer att finnas valmöjlighet för vi kan inte kräva att pensionärer ska behöva ha ett gammalt abonnemang och betala dyrt för om de valt bort det. Då får vi anpassa oss, vilket bland annat gjorts med gsm-moduler med simkort.

Per Hilding säger att de hela tiden pågår en anpassning mot det digitala hållet och att till sist kommer det analoga att försvinna. Han håller dock inte med om att det alltid är säkrare med det nya.

– Det gamla telianätet var strömförsörjt genom kabeln, oavsett om du hade strömavbrott på samhället (...) dagens teknik är beroende av ström genom elnätet, försvinner den så har du ingen möjlighet att förmedla dig, då försvinner kommunikationen också, säger Per Hilding.

Läs mer på:
Nya Wermlands-Tidningen

Dela artikeln:

Senaste artiklarna