Upphandlingsskolan del 1 - behovsanalys

2009-10-07   1357 visningar

Hur går man tillväga för en lyckad upphandling av trygghetslarm? I Upphandlingsskolan går vi igenom hela processen från början till slut.
 
När man idag står i begrepp att upphandla ett nytt larmsystem är det lätt att förlora sig i detaljer och begrepp. Denna artikelserie avser beskriva de viktigaste aspekterna och lämna kosmetiska skillnader mellan olika fabrikat därhän.
 
Att lyckas med att få hög kvalitet till en låg kostnad är inte helt enkelt. Som kund måste du ställa krav.  Ibland hårda krav.

Ofta ser man upphandlingar med formuleringar som går in på detaljnivå medan helheten helt glöms bort. Vem bryr sig till exempel om hur många tecken man kan se på displayer, om texten ändå är oläsbar? I Upphandlingsskolan ger vi förslag på vilka krav vi anser att man bör ställa och ger motiveringar som upphandlaren själv får ta ställning till.
 
Upphandlingsskolan är framtagen med utgångspunkt i verkliga upphandlingar och råd från så väl leverantörer som slutkunder. Vi lägger stor vikt vid att rensa ut alla råd som man inte kan motivera på ett bra sätt, för att råden inte ska vara färgade av enskilda leverantörers uppfattning.
 
I denna första del behandlar vi upphandling av så kallade internsystem. Så benämner man trygghetslarm på särskilt boende.
 
Första steget när ett trygghetslarm ska upphandlas är givetvis att ta reda på vad verksamheten har för behov. Det kan låta självklart, men tyvärr är det alltför vanligt att man går förbi detta steg.
 
Börja alltså med att intervjua verksamhetschefen. Tala också med personalen. Vi har tagit fram ett förslag på ett diskussionsunderlag som du hittar här .
 
Det är också viktigt att upplysa verksamheten om vilka möjligheter som finns. I många fall har personalen begränsad erfarenhet av olika trygghetslarm och pratar ofta med utgångspunkt i de erfarenheter man har. Därför är det viktigt att också upplysa om fördelar och nackdelar med olika lösningar.
 
Se även:
Diskussionsunderlag (endast för medlemmar - bli medlem här)

Dela artikeln:

Senaste artiklarna