Tunstall struntade i larm

2021-02-01   1304 visningar

Avlidna kvinnans trygghetslarm fungerade – hennes åtta rop på hjälp togs inte på allvar. Först fyra timmar efter hennes sista larm hörde företaget av sig till Luleå kommun, och då hade kvinnan avlidit.

Nya dokument visar att en 92-årig kvinna i Luleå larmade åtta gånger med sitt trygghetslarm en kväll i mitten av oktober – men larmoperatören Tunstall gjorde ingenting.

Först fyra timmar efter hennes sista larm hörde företaget av sig till Luleå kommun, och då hade kvinnan avlidit.

Det var den 14 oktober som händelsen inträffade, bara en vecka efter att Tunstall bytt larmplattform. Men huvudorsaken till att den 92-åriga Luleåkvinnan avled var inte förseningarna på grund av bytet, utan att fem larmoperatörer faktiskt tog emot hennes samtal, utan att kontakta Luleå kommun så att nattpatrullen kunde åka ut.

Luleå kommun är i sin internutredning starkt kritisk till hur Tunstall har hanterat situationen.

”Förutom försenad svarstid har larmen inte hanterats enligt gängse rutin vid ingen talkontakt/tysta larm och fallarm med konsekvensen att nattpatrullen inte hade kännedom om larmen. Socialförvaltningen har inte fått någon förklaring från Tunstall om varför operatörerna inte följt rutinerna.”

I internutredningen friskriver Luleå kommun sig själva.

”Den sammantagna slutsatsen är att kommunens agerande varit förenligt med de bestämmelser som gäller för socialtjänsten. Något missförhållande i nämndens verksamhet bedöms inte föreligga”.

Tunstalls vd Johan Lenander  har ännu inte läst Luleå kommuns interna utredning.

– Men vi ska gå igenom den och granska den och sedan föra en dialog med Luleå kommun.

Om det är så att fem av Tunstalls larmoperatörer pratat med den nu avlidna kvinnan, men inte skickat larmen vidare till kommunen – vad säger du då?

– Det är olyckligt det du beskriver och givetvis ska vi gå igenom det i detalj när vi går igenom rapporten och vi kommer därefter att vidta eventuella åtgärder för att säkra vår drift, säger Johan Lenander.

Källa:

SVT

Dela artikeln:

Senaste artiklarna