Trögt för ny teknik i välfärden

2018-12-06   456 visningar

Visst är vi i Sverige bra på välfärd. Och vi är också bra på teknik. Men trots det brister det när det kommer till teknik för vård i hemmen. Detta ska KTH nu råda bot på.
 
Kungliga tekniska högskolan

– "Det finns ett rykte att vi i Sverige är bra på välfärd men här borde vi ta oss i kragen. Vi utvecklar inte våra organisationer i takt med teknikutvecklingen. I stället tenderar vi att slappt anamma ny teknik och bara ta in nya grejer utan någon plan. Men det löser ingenting.", säger Britt Östlund, professor i teknisk vårdvetenskap vid KTH.

Nyligen invigde KTH ett nytt labb, Integration lab, för att testa vårdteknik i en hemliknande miljö på – det kan handla om allt ifrån golv som dämpar fall till mer smart teknik med röststyrning, sensorer och robotar.

Tanken är att det ska vara ett slags mellansteg mellan de rena labben och hemmet.

– "Det har funnits testlägenheter med arbetsterapeuter där man kunnat sätta in tekniska lösningar och som används av både forskare och företag. Och här på KTH har vi självklart också klassiska labb", säger Britt Östlund, "men den här miljön där vi kan komma närmare verkligheten har saknats. Jag brukar säga att tekniken tänjs när den kommer in i hemmet och här i labbet närmar vi oss det."

Britt Östlund konstaterar att hemtjänsten tenderar att flyga under radarn trots att antalet äldre blir allt fler och att det enskilt vanligaste jobbet i Sverige är just att arbeta i hemtjänst.

I stället efterlyser Britt Östlund en diskussion kring varför vi ska ha tekniken och hur man kan använda den. Vad vi ska ha den till och vad vi inte ska ha den till.

Hindren finns bland annat i vår förvaltningsmodell med självstyrande kommuner och landsting. Att 293 kommuner själva förvänts ha koll på utvecklingen ­– ja, det är orimligt konstaterar hon.

– "Ansvaret blir orättvist. För att flytta fram positionerna behövs mycket mer nationell prioritering så att vi inte bara faller för tekniken som vanligt utan verkligen tänker igenom vad vi vill åstadkomma."

Källa:
Computer Sweden

Dela artikeln:

Senaste artiklarna