Stockholm vill inte begå lagbrott

2022-01-27   537 visningar

Stockholms stad kommer inte att flytta till molnplattformen Microsoft 365. Detta eftersom det inte går att garantera säkerheten för de personuppgifter som skulle komma att behandlas inom tjänsten.


"Det finns inte tillräckliga garantier mot att personuppgifter som hanteras i Stockholms stads it-system kan begäras ut av amerikanska myndigheter", säger Stefan Carlson, CTO.

Många kommuner, myndigheter och offentliga företag använder redan Office 365 och liknande molntjänster. Enligt Göteborgs kommun, som tidigare har larmat om säkerhetsproblemen med tjänsten, är det möjligt för företaget som driver molntjänsten att ta del av de uppgifter som hanteras, och därmed är alla uppgifter i princip att betrakta som röjda.

Molntjänst betyder något förenklat att man hyr in sig på någon annans datorer och mjukvara som man sedan använder över internet. Det är mycket svårt, för att inte säga omöjligt, att hålla något som lagras där ifrån ägaren mot deras vilja.

Sedan juli 2020 och domen i det sk Schrems II-målet är det i praktiken omöjligt att behandla personuppgifter i molntjänster med utomeuropeisktägande utan att bryta mot GDPR.

Källa:

Computer Sweden

IMY - Schrems II-domen

Se även:

Stor säkerhetsläcka i många kommuner

 

Dela artikeln:

Senaste artiklarna