Smittsamt virus stängde sjukhus

2017-10-27   718 visningar

Ett datorvirus har påverkat verksamheten på Södertälje sjukhus under fredagen 27/10. Enstaka fall av viruset har även upptäckts hos andra verksamheter i landstinget men detta har inte påverkat deras möjligheter att bedriva sin verksamhet.

Ambulans

- "Vi har via automatisk övervakning kunnat identifiera ett virus och vidtagit omedelbara åtgärder för att säkerställa att datorviruset inte sprider sig i IT-miljön. IT-ansvariga arbetar med detta enligt sina ordinarie rutiner och samarbetar också med ansvariga för hälso- och sjukvården eftersom det alltid är patienternas behov som måste säkras", säger Stefan Schildt, IT-direktör, Stockholms läns landsting.

Störningen kommer från ett känt datorvirus av äldre typ. Landstingets IT-ansvariga arbetar med åtgärder enligt sina rutiner. För att följa och analysera läget samt göra åtgärder samlades landstingets regionala särskilda sjukvårdsledning, RSSL, på morgonen och arbetar vidare under dagen.

Södertälje sjukhus tar nu hand om alla sina operationer både akuta och planerade och tar emot alla ambulanser. Tidigare under dagen har sjukhuset periodvis begränsat den planerade verksamheten. Södertälje sjukhus har ännu stabsläge och använder manuella rutiner om det behövs.

- "Du som är patient ska göra precis som vanligt. Det som hänt har inte påverkat Södertälje sjukhus möjligheter att till exempel operera utan de har haft svårt med sådant som att dokumentera. Det är bra att ha extra tålamod i ett sådant här läge eftersom administrativa rutiner kan ta längre tid", säger Johan Bratt, chefläkare för Stockholms läns landsting.

Källa:
Stockholms läns landsting

Dela artikeln:

Senaste artiklarna