Skydda ditt hem mot blixtnedslag

2017-08-07   652 visningar

Under sensommaren härjar åskvädren på många håll i landet, och många trygghetslarm brukar stryka med, men åskan kan även sätta eld på hus. Med några enkla åtgärder kan man minska risken för skador.

Enligt försäkrinsbolaget If vållar åskan skador för miljontals kronor varje år. Som tur är tillhör det inte vanligheterna att en villa drabbas av en direkt träff av blixten när åskan går. Däremot är det vanligt att överspänning från närliggande blixtnedslag kommer in i villabyggnaden via ledningar (el, telefon, kabel-TV eller antenner på taket).

Det behövs bara en spänningstopp på en sekund för att hemelektronik, datorer och trygghetslarm ska förstöras.

– Den enklaste och billigaste åtgärden är att dra ut alla sladdar när det åskar. Men det är ju inte alltid man är hemma. Därför är det säkrast att installera ett överspänningsskydd och en jordfelsbrytare som automatiskt slår av strömmen, säger Hans Möller, skadechef på If.

Utrustning som är ansluten till två olika nät är mest sårbar. Blixten kan leta sig in via telefontråden, genom elektroniken och ut på det jordade elnätet.

Bland andra Gislaveds kommun har gått ut med instruktioner till trygghetslarmsinnehavarna att de ska provlarma efter åska, förutom det månatliga provlarmet.

Åska kan orsaka skador – skydda dig så här

  • Dra ut sladdarna till all elektroniska utrustning.
  • Installera jordfelsbrytare.
  • Installera ett åsk- och överspänningsskydd. Det ger ett bra skydd för hemmets elektronik och kan även användas för att stänga av apparater som står i stand-by-läge.
  • Installera en åskledare som leder ner blixten i marken.
  • Kopiera de viktigaste filerna och bilderna på datorn.
  • Har du trygghetslarm - provlarma alltid efter åska.

För dig med en robotgräsklippare hemma

I takt med att robotgräsklipparna blir allt vanligare i våra trädgårdar ökar också de anmälda skadorna. När åskan går och blixten slår ner är den vanligaste skadan att laddstationen slås ut eftersom den sitter i ett vägguttag. Det enklaste är att koppla ur robotgräsklipparen. Du kan också installera gnistgap och överspänningsskydd för laddstationen.

Källa:
If
SVT
Gislaved kommun

Dela artikeln:

Senaste artiklarna