Robotar ger en hjälpande hand

2018-07-23   591 visningar

En åldrande befolkning skapar ett snabbt växande vårdbehov, men när personalen inte räcker till så kan robotarna ge det hjälpande handtaget. Det menar Linda Björk på Camanio Care, ett företag som utvecklar och säljer digitala hjälpmedel till omsorgen.

– "Jag kommer själv från vårdsektorn och har alltid varit intresserad av teknik som möjliggör för människor att bli mer självständiga och aktiva.", säger Linda Björk.

Linda berättar om Giraffen, en långsmal, självrullande robot med lång hals som används av sjukvårdspersonalen för att göra virtuella besök hos vårdtagare som bor hemma.

– "Utvecklingen går mot att vi på ålderdomen i allt större utsträckning vill kunna bo kvar hemma istället för att hamna på vårdhem och andra institutioner. Med digitala hjälpmedel som tillsynsroboten Giraff kan vårdpersonalen virtuellt kolla till 90-åriga Göte varje halvtimme trots att han bor otillgängligt sju mil ute i skogen."

Men försvinner inte den mänskliga kontakten om robotarna tar över i vården?

– "Nej, möjligheten till mänsklig kontakt kommer finnas kvar. Däremot får vårdtagarna större valfrihet. De som gärna vill hålla i en varm hand kommer få göra det också i framtiden, men känner man inget sådant behov så ger digitala hjälpmedlen tillräcklig trygghet. Många kanske nöjer sig med ett fall-larm eller ett säng-larm för att känna sig säker i sin vardag."

Källa:

Vxo News

Dela artikeln:

Senaste artiklarna