Ringklocka orsakade hjärnskada

2019-05-16   520 visningar

Ett spädbarn drabbades av hjärnskador efter en förlossning på Södertälje sjukhus. Ett beslut om akut kejsarsnitt blev fördröjt på grund av att mätinstrumenten som övervakar barnets syresättning tidigare kan ha störts av en trådlös ringklocka.

Det var under 2018 som en förstföderska kom in till förlossningen i Södertälje. Under natten noterade personalen att CTG-mätningen, som övervakar barnets hjärtfrekvens var svårtolkad. Barnet förlöstes en dryg timme senare med akut kejsarsnitt. Pojken hade då dåliga värden och hade fått en hjärnskada på grund av syrebrist, i vilken omfattning framgår inte av lex Maria-anmälan som sjukhuset sedan gjorde.

En av orsakerna till det fördröjda beslutet om kejsarsnitt var att sjukhusets CTG-utrustning under en längre tid hade uppvisat störningar som troligen orsakats av vanliga apparater som sänder på samma radiofrekvens. Konsulter som utredde problemen på uppdrag av Södertälje sjukhus identifierade en ringklocka i korridoren som kunde störa och uppta frekvensbandet.

– Problemen började när vi flyttade till den nya förlossningen. Vi märkte att utrustningen stördes och gjorde då omfattande undersökningar som visade att banala saker som en ringklocka eller bilnycklar kunde ligga bakom, säger Michael Gårdebäck, chefläkare på Södertälje sjukhus.

Sjukhuset ansökte om att få byta frekvensband så att saker som bilnycklar och ringklockor inte skulle kunna störa. Men enligt Mikael Gårdebäck sa företaget bakom övervakningsutrustningen nej till det. Sjukhuset vände sig då Läkemedelsverket.

Källa:

SVT

Dela artikeln:

Senaste artiklarna