Nytt positioneringssystem räddar liv

2017-02-13   450 visningar

Polisen har nu nya möjligheter att positionerna mobiltelefoner. Det nya systemet kan till exempel användas för att hitta personer som gått vilse.

Kartor

Befälen i polisens ledningscentral i region Nord har sedan årsskiftet tillgång till nya möjligheter att positionera mobiltelefoner. Positioneringssystemet är ett komplement som gör det enklare att hitta personer som gått vilse.

Positioneringssystemet bygger på att personen som är försvunnen vill bli hittad och har en mobiltelefon med GPS. När den försvunne kontaktat polisen kan systemet skicka ett sms till den nödställdes telefon. I sms:et finns en länk och när den försvunne trycker på länken får polisen upp en karta där personen befinner sig och kan följa positionen i realtid och guida personen rätt eller skicka hjälp till platsen.

Enligt André Westberg, gruppchef och RLC-befäl i polisregion Nord, som varit med och provat ut systemet, kan det användas från både datorer och mobiltelefoner, så länge de har internetuppkoppling. Förutom att man måste vilja bli hittad, måste personen som använder det vara vaken och vid medvetande eftersom det kräver aktivitet.

Man behöver också en smartphone med GPS som har täckning, påslagna platstjänster och aktiverad datatrafik i mobiltelefonen.

- Det är ett fantastiskt verktyg som stärker vår förmåga att lokalisera och rädda personer i nöd, säger André Westberg.

Förutom nackdelen med att man inte kan hitta personer som inte vill bli hittade, så ser André Westberg bara fördelar med systemet.

Systemet ger vid bra förhållanden en position med omkring 15 meters noggrannhet. Med hjälp av detta kan man guida vilsna svampplockare hem igen, få exakta positioner för personer som kört fast med bilen, varit med om viltolyckor eller vill tipsa om tjuvgömmor.

Systemet fungerar i hela världen och den försvunne behöver inte installera appar utan bara kunna ta emot ett sms.

- Systemet är enkelt för vår egen personal att lära sig och en timmes information räcker för att komma igång, säger André Westberg.

Så här använder du positioneringssystemet

  • Vänta inte för länge med att larma polisen.
  • Se till att platstjänster är aktiverade i din mobiltelefon.
  • Ta dig högt upp för att få så bra täckning som möjligt.
  • Klicka på länken i sms:et som polisen skickar till dig.

Källa:
Polisen

Dela artikeln:

Senaste artiklarna