Nytt larm på NKS - visselpipa

2017-12-31   844 visningar

Sjuksköterskorna på Nya Karolinska Sjukhuset går numera runt med visselpipor eftersom larmsystemet fortfarande inte fungerar tillförlitligt.
 
Visselpipa.
 
En dag när personalen tryckte på larmet fungerade det bara av och till. Samtidigt låg telefonin nere och man tvingades använda sina privata mobiltelefoner för att tillkalla hjälp av kollegorna.

Detta inträffade på thoraxintensiven, där snabb assistans verkligen kan utgöra skillnaden mellan liv och död. Sjuksköterskan Nathalie Ryner går nu runt med visselpipa om det skulle hända igen.

– Sker detta igen och vi inte får hjälp kan det få förödande konsekvenser. Patienten kan förblöda om vi står där utan att få hjälp, säger hon.

– Vi hade pratat mest på skämt att vi borde ha visselpipor på oss, och sedan hade någon försett oss med det. Sedan har vi olika attityder till dem, alla använder dem inte. Men jag gör det för att jag ska kunna vara säker på att jag får hjälp, säger hon. Hon berättar att hon som anställd känner sig otrygg med att systemen inte fungerar som de ska.

Överläkare Björn Persson tror att användandet av visselpiporna delvis kan ha rört sig om ett missförstånd angående rutinerna, och understryker att det inte är en lösning som sanktionerats från sjukhusledningen.

– Visselpiporna har på eget initiativ införskaffats och är inte en del av vår reservrutin. Jag tror det delvis kan ha rört sig om ett missförstånd om att systemen inte har fungerat som de ska. Våra reservrutiner har fungerat som de ska.

Källa:
Expressen

Dela artikeln:

Senaste artiklarna