Nytt blåljusnät riskerar bli både dyrt och dåligt

2017-12-18   658 visningar

Rakelnätet har inte hängt med i mobiltelefoniutvecklingen och behöver ersättas med något modernare. Ett antal debattörer skriver i GP att staten inte bör göra om misstaget att bygga ett nät i egen regi.
 
Ambulans. Bildkälla: Wikimedia.
 
I stället för att upprepa misstagen med Rakel och låsa sig i en föråldrad syn på att staten ska bygga och driva egna kommunikationsnät måste regeringen tänka om och göra rätt genom att använda de befintliga nät som finns, skriver debattörerna. Detta med anledning av den statliga utredning i ämnet som kommit fram till slutsatsen att staten bör bygga ett nytt nät.

Det finns stora möjligheter i att relativt snabbt få ett nytt blåljusnät på plats genom att upprätta prioriterade kanaler i befintliga mobilnät. Dessa skulle kunna leva upp till de strängaste säkerhetskraven och möjliggöra överföring av sekretessdata, bilder och rörlig bild, utan att kompromissa med statens kontroll, insyn och rådighet.

Prioriterade kanaler skulle vara tillförlitliga även då det vanliga mobilnätet överbelastas. Detta är den väg man valt att gå i andra länder med samma säkerhetsambition som Sverige, till exempel Storbritannien.

Läs hela artikeln hos GP:
http://www.gp.se/nyheter/debatt/nytt-bl%C3%A5ljusn%C3%A4t-riskerar-bli-b%C3%A5de-dyrt-och-d%C3%A5ligt-1.4919620
 

Dela artikeln:

Senaste artiklarna