Molnvarning överraskade upphandlare

2019-01-21   675 visningar

Efter Esams slutsats att utländska molntjänster inte bör upphandlas råder det nu febril aktivitet på myndigheter. Bland andra SKL Kommentus har börjat undersöka hur leverantörerna arbetar med frågan.


ESam, ett program för samverkan mellan SKL och 23 myndigheter, har efter en utredning kommit fram till att det inte går att utesluta att utländska molntjänster kan medverka till att uppgifter röjs. Det handlar till exempel om den amerikanska lagen Cloud Act som innebär att ett amerikanskt bolag måste lämna över sina kunders data till amerikanska myndigheter, oavsett om den datan är lagrad hos ett dotterbolag i Sverige eller någon annanstans.

- "Uttalandet slog ned som en bomb i offentlig sektor", enligt Daniel Melin på Statens Inköpscentral.

SKL Kommentus har inför upphandlingen av trygghetsskapande system nu skickat ut en förfrågan till leverantörerna om hur de arbetar i dessa frågor.

– "De funktioner som vi upphandlar omfattar hantering av personuppgifter och därför vill vi ta in mer information från leverantörer i branschen om hur och var de hanterar information om brukarna (individerna) och om de till exempel använder molntjänster", säger Petra Hedén som är upphandlare på SKL Kommentus.

SKL Kommentus kommer att ta hänsyn till den information de får från leverantörerna i den fortsatta utformningen av upphandlingen.

Se även denna artikel där vi redan förra våren varnade för detta:
https://trygghetslarm.nu/pages/ny-lag-skakar-molntjaenster_1175.html

Källa:

Upphandling 24

Dela artikeln:

Senaste artiklarna