Kraftigt ökad risk för IT-attacker

2018-02-15   993 visningar

Valåret 2018 kan komma att leda till fler cyberattacker än någonsin. Även om attackerna främst är politiska kan sekundära effekter drabba våra allt mer uppkopplade trygghetslarm.

Nätattacker sker hela tiden

- "De botnätverk som används är ofantligt mycket större nu, så det har blivit svårare att försvara sig mot angreppen", säger Gunnar Idesten, cybersäkerhetsexpert på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

Grundproblemet är att många uppkopplade prylar – allt från kylskåp till tv-apparater och låssystem – helt saknar eller har väldigt dålig säkerhetsdesign. Det gör att de enkelt kan kapas av så kallade botnätverk, enligt Idesten.

Det är viktigt att alla som på olika sätt arbetar med trygghetslarm är medvetna om att trygghetslarmens funktion och säkerhet kan påverkas negativt av nya tekniska lösningar eller kritiska beroenden som bland annat finns utanför landets gränser.

Många trygghetslarmsleverantörer har flyttat ut sina lösningar "i molnet", vilket helt enkelt innebär att serverfunktionerna finns på datorer som delas med andra användare. Förutom det uppenbara i att kommunikationen mot servern kan gå ner, kan även datorn i sig bli överbelastad i en attack mot någon av de andra som använder den.

Läs även:
Trygghetslarm i korseld

Källa:
Aftonbladet

Dela artikeln:

Senaste artiklarna