IT-problemen fortsätter hos Nya Karolinska

2017-11-30   631 visningar

Vid ett par tillfällen under månaden har IT-nätverket på Nya Karolinska havererat, vilket bland annat resulterade i att distansövervakningen av svårt sjuka barn och hjärtpatienter slutade fungera. Enligt DN larmade man redan i somras om att brister i IT-systemen rikerar patientsäkerheten.
 

 
Vid två tillfällen inom en vecka försattes sjukhuset i stabsläge på grund av IT-problem. Men enligt källor till har driftstörningar pågått i flera dygn.

Under ett av haverierna slogs övervakningen på hjärtintensiven ut.

– "Det fanns risker för patientsäkerheten endast initialt, under några sekunder. Personalen såg direkt att övervakningen slutade fungera, och fick i stället gå in och övervaka patienterna i respektive rum", säger Nya Karolinskas chefläkare Marie Bennermo.

IT-direktör Anders Jönebratt  uppger att störningen skedde då man skulle byta ut en felaktig komponent i systemet.

– "Ett oförutsett fel uppstod. Vi vet vad som är grunden till felet, men håller nu på att analysera om vi kunde gjort något annat drifttekniskt eller i processen", säger han till DN.

Händelsen har fått Eva Håkansson, Vårdförbundets representant på sjukhuset, att bli orolig.

– "Det är för jäkligt. Jag kan ingenting om tekniken, men jag förväntar mig att man ska kunna lita på sin tekniska utrustning. Den ska bara fungera, något annat finns inte."

I delårsrapporten från augusti i år, larmade sjukhuset om stora risker med IT-säkerheten. I rapporten konstateras att det "inte fungerar tillräckligt bra", att olika leverantörer för IT respektive telefoni leder till bristande synkronisering, och att beslutfattandet inom IT är "spretigt och ineffektivt" med risk för "negativ påverkan på sjukvård" och "försämrad patientsäkerhet".

Vid den första flytten in i Nya Karolinskas lokaler i november 2016 uppstod stora komplexa IT-problem och inom IT-staben har ingen riskanalys genomförts, slår rapporten fast.

Vid årsskiftet drabbades sjukhuset av stora problem efter att skottsekunden som infördes då slut ut IT-systemen. IT-direktören säger att de viktigaste felen som upptäcktes vid årsskiftet har åtgärdats och att man nu analyserar gårdagens händelse för att även rätta till dessa inför nästa etapp i sjukhusflytten som sker 2018.

Källa:
Computer Sweden
DN

Dela artikeln:

Senaste artiklarna