Falsklarm i Sundsvall

2017-08-21   630 visningar

En sen kväll i juli tjöt "Hesa Fredrik" över Stockholm och skrämde slag på stadsborna. En dag i Augusti skrämdes Sundsvallsborna av sen siren som många först associerade med VMA-signalen.

Precis som larmet i Stockholm var det som tjöt under de tidiga morgontimmarna i Sundsvall, kring området Skönsmon, ett falskt larm. Myndighetssajten Krisinformation gick ut med information till allmänheten att det inte rörde sig om ett VMA-larm utan ett liknande larm som gått ut på grund av tekniskt fel.

Signalen ska ha hörts i 15–20 minuter, enligt SOS Alarm.

– Det var en intern tuta som ljöd vid en oljedepå i Vindskärsudde. Så vi hade räddningstjänsten på plats och de hjälpte till med att tysta ned det här, säger Louise McElhinney, krisberedskapssamordnare på SOS Alarm, till TT.

”Hesa Fredrik” är en ton som låter i sju sekunders följt av en fjorton sekunders tystnad. Enligt P4 Västernorrland ska tonen i området Skönsmon ha tjutit mer frekvent.

Viktigt meddelande till allmänheten (VMA) är en varning vid till exempel gasutsläpp, en stor brand eller annan allvarlig olycka. Varnings- och informationssystemet kan också användas för att ge beredskapslarm och flyglarm om landet skulle råka i krig.

Källa:
DN

Dela artikeln:

Senaste artiklarna