Brister i brandskyddet för äldre

2018-03-12   656 visningar

Brandskyddet för äldre i många kommuner har vissa brister. Det visar en ny kartläggning av kommunernas arbete med individanpassat brandskydd. Nu uppmanar Brandskyddsföreningen landets kommuner att ta ansvar för att skydda de människor som är mest riskutsatta i samhället.

Brandsläckare

Enligt statistik från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap dog 113 svenskar i bränder 2017, det högsta antalet på sju år. Äldre och funktionshindrade är tydligt överrepresenterade, eftersom de har svårare att släcka en brand eller ta sig ut ur bostaden. Därför är det viktigt att kommunerna ger ett individanpassat stöd, men tyvärr får inte alla människor den omsorg eller det brandskydd som de behöver.

– "Kommunerna måste ta ett större ansvar. I slutändan handlar detta om ekonomiska beslut som kan avgöra om människor överlever en brand eller inte. Ett anpassat skydd behöver inte vara kostsamt, det kan räcka med en spisvakt eller flamsäkra sängkläder för att rädda liv", säger Lars Brodin, brandingenjör och expert på Brandskyddsföreningen.

Källa:
SKL
Skövde Nyheter

Dela artikeln:

Senaste artiklarna